Opinie - Het eerste slachtoffer van de verhoogde FIA tarieven is bekend!

08-01-2013 08:49

Op 20 december j.l. schreven wij op deze site dat de FIA de tarieven verhoogde voor series die meer dan één wedstrijd in het buitenland reden voor hun kampioenschap. De bedragen die men aan de FIA dienden te betalen schoten met tienduizenden Euro's omhoog. We vroegen ons toen af wie nu de winnaar was van deze verhoging.

De eerste verliezers zijn nu bekend geworden, namelijk het Oostenrijks Formule 3 en Formule Renault kampioenschap, maar ook de FIA. In de Oostenrijkse pers is te lezen dat organisator Franz Wöss niet in staat is om het extra bedrag van €38.000,- bij zijn deelnemers door te rekenen. Als gevolg hiervan is deze serie voor 2013 geannuleerd. De FIA is in deze nu ook een verliezer, want in plaats van enkele duizenden Euro's, zoals in de voorgaande jaren, ontvangen zij nu nul Euro. Zijn de deelnemers aan deze kampioenschappen aan hun lot overgelaten en hebben zij een jaar rust in 2013? De telefoon bij Franz Wöss staat niet stil en er wordt druk gezocht naar een compromis om toch nog een serie te organiseren zonder dat men een meer dan modaal jaarsalaris mag storten op een Franse bankrekening.

Het Oostenrijks Formule 3 en Formule Renault kampioenschap mogen dan niet de meeste bekende series zijn, het is een ideaal platform voor de amateurracer uit Midden-Europa om met iets oudere Formulewagens tegen lage kosten op diverse circuits in Europa te kunnen racen. In 2011 reden deze coureurs zelfs een manche op het circuit van Spa-Francorchamps tijdens de Spa Summer Classic. Destijds toch goed voor een gecombineerd deelnemersveld van 41 wagens. Enkele bekende kampioenen uit het verleden zijn Phillip Peter, Alexander Würz, Max Angelleli en Jan Seyffarth.