Opinie - Formule 3: niet enkel goed nieuws!

03-02-2013 09:50

Enige dagen geleden maakten wij melding dat het nieuwe FIA Europees Formule 3 kampioenschap kan rekenen op een warme belangstelling van teams voor het nieuwe seizoen. Tegelijkertijd werd het nieuws bekend dat het Britse F3 kampioenschap niet in zijn huidige opzet doorgaat dit jaar. Organisator SRO liet weten een mini programma van vier weekends te organiseren, het te verwachten aantal deelnemers is te laag om een volledig kampioenschap te exploiteren. Silverstone, Spa-Francorchamps, Brands Hatch en Nürburgring blijven over van het oorspronkelijke schema.

Een van de slachtoffers is de Grand Prix van Pau, een klassieke straatrace voor de Formule 3. Na het wegvallen van de Britse F3 zijn er eigenlijk geen deelnemers beschikbaar voor deze wedstrijd. Het Europees F3 heeft dan een wedstrijd op Brands Hatch, het oorspronkelijk Spaanse European F3 Open in Portimao en het Duitse ATS F3 heeft een wedstrijd in het voorprogramma van de 24 uur van de Nurburgring.
Een vergelijkbaar scenario zien we ook voor de Masters of Formula 3 in Zandvoort. Op het oorspronkelijk geplande Masters weekend zijn het Europees F3 en de F3 Open ergens anders aan het werk. Was in 2012 Daniël Juncadella de laatste winnaar van het evenement dat sinds 1991 vele bekende Formule 1 coureurs als winnaar op het podium had staan? Of gaat men de term "Masters" loskoppelen van de Formule 3 en toekennen aan de winnaar van de Auto GP race?
Reeds eerder schreven wij op racinglife.nl over het verdwijnen van het Italiaanse Formule 3 kampioenschap en het Oostenrijkse kampioenschap in zijn huidige vorm. Behalve de wederopstanding van het FIA Europees F3 kampioenschap zijn de vooruitzichten voor het European F3 Open, met een sterke basis in Spaanse teams en coureurs, positief. Deze klasse volgt het programma van de GT Open en kent maar twee wedstrijden op het Iberische schiereiland. De aanmeldingen stromen binnen en een startopstelling van 25 tot 30 wagens behoort tot de mogelijkheden. Naast het FIA Europees F3 en het European F3 Open blijft eigenlijk het Duitse ATS Formule 3 alleen over als nationaal Formule 3 kampioenschap in continentaal Europa.

De tijden dat er per seizoen honderden Formule 3 wagens actief waren in Europa liggen ver achter ons, de kraamkamer van de Formule 1 heeft last van leegstand.