Opinie – F1: ze zijn zo lief, mijnheer...

16-01-2013 08:48

Voor de technici en hun crew is het in de Formule 1 momenteel alle hens aan dek, want zowat elk team wil natuurlijk present tekenen bij de eerste wintertesten in Jerez, aanvang februari. Maar voor de rijders is er momenteel niet veel te doen, behalve dan dat deze topsportlui zich nog wat extra fysiek voorbereiden op het nieuwe seizoen. Dus hebben sommigen nu een andere (tijdelijke) hobby: al dan niet gepaste uitlatingen doen aan het adres van collega´s. De brokken vliegen er soms in het rond zoals bij de laatste F1 Grand Prix in Spa-Francorchamps, al worden er nu toch wat meer camouflagetechnieken gebruikt om de schuld op een ander af te schuiven. Wat zijn ze toch weer zo lief voor elkaar...

Neem nu bijvoorbeeld Paul Di Resta. De Schot was na twee jaar Force India natuurlijk uit op een zitje bij McLaren, maar zag dat door z´n neus geboord worden toen Sergio Perez in Woking kwam aandraven. En Di Resta is daar niet blij mee. Hij wil er naar eigen zeggen niet veel over kwijt, maar laat toch fijntjes weten dat er in de F1 vele andere dingen spelen dan talent alleen. Nou dat is pas nieuw… Natuurlijk doelt Di Resta daarmee op de centen van Telmex die Perez meebrengt naar McLaren en stelt hij daarbij het talent van de Mexicaan daarbij in vraag. En wat als bij de eerste de beste testsessie de Schot van het kastje naar de muur zou gereden worden door de Mexicaan? Die Force India bolide is namelijk al een paar jaartjes niet van de traagste. Komt dat dan ook enkel door de centen van Perez of zou hij dan toch plots talent gekregen hebben, netjes verpakt met een strikje er omheen, als geschenkje bij Kerst of Nieuwjaar?

Bij datzelfde McLaren zelf roert dan weer testrijder Garry Paffett nog wat extra in de soep. De Brit gaat aan iedereen die het horen wil rondvertellen dat Hamilton de verkeerde keuze maakte door naar Mercedes over te stappen. Misschien is dat ook wel zo, maar is het dan aan Paffett om daarover ongezouten zijn mening te geven? Het feit alleen al dat hij fijntjes erbij zegt dat Hamilton wel zijn “redenen” zal gehad hebben om McLaren te verlaten vertelt alleen maar dat de nijd en afgunst omwille van de centen zeer groot is. En natuurlijk was Paffett liever reserverijder geweest met Hamilton in het team dan met Perez, maar dat mag en durft hij logischerwijze niet luidop zeggen.

Niet alleen rijders zijn lief voor elkaar, zo blijkt. Ook binnen sommige teams vallen er wel “leuke” uitspraken te noteren. Neem nu Caterham. Terwijl Heikki Kovalainen zijn toekomst door het ontbreken van eigen sponsorgelden nog steeds onzeker is, krijgt de brave man alvast geen hulp van Mike Gascoyne, technisch verantwoordelijke bij Caterham en overigens zelf geen onbeschreven blad. Gascoyne vindt dat zowel Heikki zelf als zijn management de zaken niet serieus aanpakken en dat Kovolainen geen respect toonde in de drie jaar dat hij voor Caterham reed. Wie tussen de regels door kan lezen, ontdekt natuurlijk al vlug dat dit helemaal niets te maken heeft met Kovolainen zelf, maar dat Caterham dringend op zoek moet naar geld, veel geld… Net daarom is ook Vitaly Petrov (nog) niet bevestigd, want hij vond geen nieuwe sponsors. Om het geheel wat te camoufleren gooien ze dan maar wat modder naar Kovolainen.

Alle middelen zijn goed om maar weg te moffelen dat de (financiële) jaloersheid momenteel ongekende toppen scheert in de topklasse (?) van de autosport. Niet enkel daar overigens, zelfs op heel wat lager niveau gooit men graag met modder, ook meestal om e.e.a. van een mooi camouflagelaagje voor zichzelf te voorzien.