Opinie - F1: wat met de "definitieve kalender" voor 2013 ?

10-01-2013 10:30

Dat de F1-kalender in 2013 maar 19 wedstrijden zal omvatten is voor niemand nog een verrassing. Niettegenstaande het feit dat er nog een plaats “beschikbaar” is op de kalender (het weekend van 21 juli), zal er dit jaar geen GP gereden worden in Turkije, want de Turkse Premier Erdogan blijft voet bij stuk houden. Hij bevestigde onlangs nogmaals dat zijn regering een Grand Prix op Istanbul Park niet financieel zal ondersteunen. En wie kan hem in feite ongelijk geven, het is niet aan regeringen en hun brave burgers om een Grand Prix te financieren, al gebeurt dat in sommige landen natuurlijk wel.

Bovendien weigert Bernie Ecclestone halsstarrig om een wedstrijd op de moderne Oostenrijkse Red Bull Ring in zijn programma op te nemen. Volgens de in Ipswich geboren 82-jarige tuinkabouter zouden er in de nabijheid van de omloop te weinig hotels zijn. Als u dat niet gelooft, dan komt Bernie morgen wel met een ander verhaal. De Red Bull Ring beschikt immers zelf over 5 Hotels annex restaurants op het domein in Spielberg en in de onmiddellijke omgeving zijn er tal van hotels, gaande van Basic tot Super de Luxe.

Maar komen er wel 19 Grand Prix in 2013? En wat staat er op 7 juli 2013 eigenlijk te gebeuren? De F1-race op de Nürburgring staat dan wel op de kalender, maar hoe zit het nu met de centen die uit de Eiffel moeten komen? De ooit zo glorievolle Nürburgring vergaat het immers de laatste jaren niet zo goed en de uitbaters van de omloop staan ondertussen geboekstaafd als een armlastige en zelfs failliete organisatie. Kan die GP dan wel doorgaan? Bernie werkt in principe toch niet met partijen die ondertussen al failliet verklaard zijn? Toch wel, op al deze vragen heeft Ecclestone een antwoord en zelfs een groot financieel probleem zoals men bij de Nürburgring heeft, lijkt voor hem maar een kleine hindernis om overheen te springen. Op zijn minst bewonderenswaardig voor iemand die amper op te merken valt in een zelfs kort gemaaid gazon. 

Daar waar Bernie andere omlopen uitsluit om drogreden en waar omlopen als Spa-Francorchamps en nog andere de verliezen zelf moeten slikken, is de F1-dictator in het geval van de Nürburgring wel bereid om bij te leggen uit eigen zak. Hij sluit bovendien de perfect haalbare mogelijkheid om de Duitse GP te verhuizen naar Hockenheim uit. Begrijpen wie kan. Misschien een tip voor Jérôme d´Ambrosio en Giedo Van der Garde: ga eens bij Bernie aankloppen, misschien is er ergens nog wel een "verloren cheque" die jullie een racezitje voor 2013 oplevert.