NASCAR Whelen Euro - Terugblik op het seizoen 2014

11-11-2014 13:43

2014 was ontegensprekelijk het beste seizoen in de jonge geschiedenis van de NASCAR Whelen Euro Series (NWES), dat ondertussen al drie jaar uitkomt onder de internationale NASCAR banner. Een gemiddelde van 27 wagens aan de start en maar liefst 99 rijders die deelnamen aan de NWES, verspreid over 6 meetings en onderverdeeld in twee divisies. Heel wat nieuwe namen deden hun intrede en net die "rookies" deden van zich spreken, met een overdonderend succes voor het Belgische PK Carsport. Het Hasseltse team pakte met Anthony Kumpen de titel in Elite 1 en Maxime Dumarey bracht in Elite 2 de titel mee naar huis voor PK Carsport. Als klapper op de vuurpijl haalde PK Carsport dankzij een stevige inbreng van Bert Longin ook nog eens de kroon bij de teams binnen!

Titels uitgedeeld tijdens de laatste meeting - PK Carsport pakt alles!

Dat het tot de echte Finals in Le Mans duurde alvorens iemand zekerheid had over een titel bewijst hoe spannend het er dit seizoen aan toe ging in de NWES. Vier rijders kwamen nog in aanmerking om het Elite 1 kampioenschap te winnen en tweevoudig kampioen Ander Vilarino begon aan het weekend als topfavoriet. Anthony Kumpen zag dat anders en haalde - geruggesteund door Bert Longin - de titel binnen met 1 luttel puntje voorsprong op Vilarino. Kumpen mag zich dus de eerste Belg noemen die een NASCAR-titel binnenrijft, en dat op basis van zeer regelmatige prestaties gedurende het hele seizoen, want hij finishte als enige rijder in Elite 1 nooit buiten de top 10.

In Elite 2 maakten nog drie rijders aanspraak op de titel in Le Mans. Ook hier was PK Carsport op het appel en Maxime Dumarey stuurde de PK-Chevrolet SS #24 naar tweede kroon in de NWES. Met slechts 7 punten voorsprong op Philipp Lietz werd Dumarey kampioen en die tweede titel bracht PK Carsport meteen ook de eindoverwinning in het Team Championship op. Een overdonderend succes na een waanzinnig eerste seizoen in dit zeer competitieve kampioenschap. Ook met Neal Van Vaerenbergh en Stienes Longin - die beiden een beperkt programma afwerkten - werden uiterst knappe resultaten behaald.

De overige Belgen

Naast de rijders van PK Carsport kwamen er nog enkele Belgen aan de start van het kampioenschap. Jerry De Weerdt kwam op het einde van dit seizoen al eventjes proeven en dat beviel hem dermate goed dat hij een wagen aanschafte waarmee hij in 2015 de volledige NWES-kalender wenst af te werken. Marc VDS en Racing Club Partners sloegen begin dit jaar de handen in elkaar en de structuur werkte de NWES 2014 af met twee wagens. Bas Leinders kende een seizoen met heel "downs" en weinig "ups", maar gelukkig redde de jonge belofte Denis Dupont de meubelen voor het team. Dupont toonde dit jaar zeer fraaie dingen, kende ook wat pech, maar de rookie scoorde een schitterende zege op het ovalcircuit van Tours, een stunt die hij nog eens netjes overdeed tijdens de seizoensafsluiter in Le Mans.

Naast de spanning was er ook de sfeer

Men kon er niet naast kijken: goed gevulde tribunes, tevreden fans die met volle teugen genoten van de strijd op het asfalt en daarnaast getracteerd werden op sfeervolle paddocks waarin er steeds wel iets te beleven viel. Ook voor de rijders die voor het eerst hiermee te maken kregen was het eventjes wennen.

"Toen Anthony me voorstelde om dit jaar aan te treden in de NASCAR Whelen Euro Series keek ik raar op", aldus Bert Longin. "Ik kende het kampioenschap niet echt en stond er in het begin een beetje weigerachtig tegenover. Maar al tijdens de eerste minuten van het eerste wedstrijdweekend werd me duidelijk dat NWES een unieke belevenis is, zowel voor de rijders als voor de fans. Men treft er een sfeer die met geen enkel ander kampioenschap in Europa te vergelijken valt en het contact met de fans is uniek. Wij waren de nieuwkomers maar hadden al onmiddellijk een schare fans. De organisatie van de NWES doet er ook alles aan om de meetings in de meest aangename sfeer te laten verlopen voor rijders, teams en publiek. Daarin slagen ze met brio en vele andere organisatoren kunnen maar beter eens een voorbeeld nemen aan hen. Het enthousiasme van de NWES-organisatoren heb ik nog in geen enkel ander kampioenschap gezien."

NASCAR Whelen Euro Series in België

In 2015 komt de serie twee keer naar de Lage Landen. In het weekend van 23 en 24 mei wordt er gereden op het ovalcircuit Raceway Venray (NL) en Circuit Zolder is op 3 en 4 oktober gastheer voor niets minder dan de NWES Finals 2015. Vanzelfsprekend zal het Hasseltse PK Carsport ook dan van de partij zijn met minstens twee wagens en de kans dat in 2015 youngster Stienes Longin (Elite 2) het volledige seizoen een wagen zal delen met vader Bert (Elite 1) is zeker niet onbestaande, want daaraan wordt momenteel hard gewerkt. Ook Anthony Kumpen tekent weer present en naar alle waarschijnlijkheid zien we in 2015 Maxime Dumarey opnieuw aan de slag bij PK Carsport, een team dat volgend jaar wel eens met een derde wagen zou kunnen uitpakken. Verder blijft de structuur Marc VDS/Racing Club Partners aanwezig (met o.a. Bas Leinders en belofte Denis Dupont) en zal Jerry De Weerdt een voledig seizoen afmalen in het kampioenschap. De Weerdt vertrouwde ons vandaag nog toe dat het zelfs niet uitgesloten is dat hij over zal gaan tot de aankoop van een tweede wagen mocht er vanuit het rijderskamp genoeg interesse zijn. Bovendien komen er geruchten vanuit Nederland dat enkele bekende namen verregaande interesse vertonen in de NWES. Geen enkele autosportliefhebber uit de Lage Landen mag dus op het appel ontbreken in Venray en in Zolder!