Kortnieuws - F1, GP2 Series en WEC

20-11-2014 09:40

Naast alle gerommel in de F1 omtrent de moeilijkheden bij o.a. Caterham, Marussia en Sauber valt er eindelijk ook eens wat goed nieuws te rapen. Gisteren maakt de familie van Jules Bianchi bekend dat de rijder is overgebracht naar een ziekenhuis in Parijs en niet langer in een kunstmatige coma wordt gehouden. Bianchi was zeven weken geleden het slachtoffer van een ongeval tijdens de GP van Japan.

Nog in de F1 staan alle ogen nu gericht op de afsluitende Grand Prix van het jaar in Abu Dhabi. De Mercedes-rijders Hamilton en Rosberg zullen er onder elkaar uitmaken wie de titel van F1-wereldkampioen 2014 mag bijschrijven op zijn palmares. Dat Caterham er aan de start verschijnt was reeds geweten. Het team heeft op dit ogenblik slechts 1 rijder bevestigd en dat is Kamui Kobayashi. De bekendmaking v/d naam van de tweede rijder wordt de komende uren verwacht. Max Verstappen (Toro Rosso) zal op vrijdag niet in actie komen. Wie dat wel zullen doen zijn F3-kampioen Esteban Ocan, die tijdens de eerste vrije training mag plaats nemen in een Lotus, en  de Chinees Addely Fong bij Sauber. Fong trad dit jaar aan in de GP3 Series en in de Aziatische Audi R8 LMS Cup. Goed nieuws is er ook uit het kamp van Romain Grosjean, die zijn overeenkomst met Lotus voor 2015 bevestigde. Lotus pakt vanaf volgend jaar uit met motoren van Mercedes en dat bevalt de Fransman wel.

Stoffel Vandoorne treedt in Abu Dhabi aan in de GP2 Series, waarin hij dit jaar slechts een paar echt keer kon schitteren en hoogstens nog tweede kan eindigen in de eindstand van het kampioenschap. In het begin van het seizoen hebben we inderdaad wat tijd nodig gehad om de juiste afstellingen van de wagen te vinden. Maar sinds vorige zomer loopt alles vlot, nu hebben we de wagen echt onder de knie. Ik tel nog acht punten achterstand op Felipe Nasr, maar ik ben vast van plan om hem dit weekend achter mij te houden”, stelt de jonge Belg. “Ik weet echter maar al te goed dat zoiets niet eenvoudig zal zijn. Ook in dit kampioenschap kan de ene dag alles lukken en kan je de andere dag nergens staan. Er blijven nog 46 punten te verdelen en het zou ideaal zijn mocht ik vrijdag al vier punten voor de pole positie weten te veroveren” , stelt de jonge Belg.

Het FIA WEC maakt zich op door de komst van de troepen van Patrick Dempsey. De Amerikaanse acteur, die al diverse jaren in de racerij actief in de USA en ook al enkele deelnames aan de 24U Le Mans op zijn actief heeft, wil in 2015 met het team Dempsey Racing-Proton een GTE Am Porsche 997 RSR inzetten in het World Endurance Championship. De rijders van dienst zouden Patrick Dempsey himself, Porsche fabrieksrijder Patrick Long en een nog aan te duiden derde (Silver) rijder worden. Vanzelfsprekend is Gérard Neveu, de CEO van het FIA WEC , in de wolken. De aanwezigheid van een klinkende naam als die van Hollywood-ster Patrick Dempsey zal ongetwijfeld extra media-aandacht meebrengen voor het kampioenschap. Het WEC viert in Sao Paulo tijdens de afsluitende wedstrijd van het seizoen overigens ook de (eenmalige ?) terugkeer van Emerson Fitipaldi. De 67-jarige Fitipaldi, tweevoudig wereldkampioen F1, zal er aantreden met een Ferrari F458 Italia van AF Corse in GTE Am en deelt de bolide met Alessandro Pierguidi en Jeff Segal.