BGT - Götz kampioen in de Sprint Series, Vanthoor algemeen

02-11-2014 12:21

Maxi Götz is kampioen geworden in de Blancpain Sprint Series. Tijdens de Baku World Challenge had Götz aan een negende plaats in de Qualifying Race genoeg om zich te kronen tot kampioen. De overwinning in de Qualifying Race ging naar de WRT Audi van Vanthoor/Ramos die voor de vierde keer dit seizoen als eerste over de finish kwam in de Qualifyin Race. En ook in race twee was het prijs voor de WRT Audi #1. Door de overwinning van Vanthoor en de opgave van de #84 HTP Mercedes in de Main Race, werd Vanthoor in extremis nog algemeen kampioen in de Blancpain GT Series

In de eerste ronde van de Qualifying Race waren er al verschillende incidenten te noteren, met een safety car als gevolg. Na de safety car kon Ortelli, die van pole gestart was, uitlopen. Maar door een slechte pitstop, zou de Audi #9 terugvallen tot P4. Buhk raakte in bocht 7 ondertussen de muur, waarbij hij de achtervleugel van zijn Mercedes zwaar beschadigde. De Mercedes kon wel verder.

Na de pitstops was het de Grasser Lamborghini van Proczyk en Bleekemolen die kort aan de leiding reed. Zij waren op dat moment nog kanshebbers op de titel. Maar het was Ramos in de Audi #1 die snel de leiding kon overnemen. Het werd echter nog erger voor de #28 Lamborghini. Op het einde van de race begon de wagen stukken te verliezen, en een zwart-oranje vlag deed alle hoop op de titel verdwijnen.

Ramos en Vanthoor wonnen de race voor de Beachdean Aston Martin en de #9 WRT Audi van Ortelli/Richelmi, die door een sterke stint van Richelmi, en de pech van de Lamborghini toch nog als derde finishten. Door de overwinning voor Vanthoor, en pas een negende plaats voor Buhk, kwam de Belg tot op 15 punten van Buhk in de stand voor de algemene titel.

In de Silver Cup ging de overwinning naar de #63 Fortec Mercedes. In de Pro-Am ging de overwinning ging de overwinning naar Vasilyev en Asmer. De kampioenen in die klasse, Basseng en Latif, kwamen niet aan de start na schade tijdens de kwalificatie.

In de Main Race waren het Ramos en Vanthoor die van start tot finish op kop reden. Ze wonnen zonder problemen voor opnieuw de Beachdean Aston Martin en de #9 WRT Audi. Na 10 minuten wedstrijd zette Rene Rast, onvrijwillig, Laurens Vanthoor op weg naar de algemene titel. Na een inhaalmanoeuver in de haarspeldbocht op de Mercedes van Götz, kreeg Rast bij het uitkomen van de bocht overstuur en zette zo de Mercedes in de muur. Een opgave van beide wagens was het gevolgd. Maar veel erger was het voor Götz die op die manier bang moest afwachten naar het resultaat van Vanthoor, die voldoende had aan een tweede plaats.

Bij de pitstops ging het weer mis voor de Audi #9. Ortelli die het stuur overgenomen had van Richelmi, raakte niet direct weg. Hij kon wel terug in derde positie aansluiten, maar kreeg dan direct Winkelhock onder zijn achtervleugel, die aan een sterke stint bezig was. Op tien minuten voor het einde kon Winkelhock dan met zijn Phoenix Audi voorbij gaan aan Ortelli, en hij kon ook direct uitlopen op het exemplaar van WRT. Ondertussen kon de Aston Martin met Soucek aan het stuur terug naderen op de Audi van Laurens Vanthoor. Maar die was gecontroleerd naar de overwinning aan het rijden. 

De eerste overwinning in een Main Race dit seizoen voor Vanthoor/Ramos was ook meteen genoeg voor Vanthoor om algemeen kampioen in te worden in de Blancpain GT Series. WRT verzekerde zich met deze overwinning ook van de teamtitel algemeen en in de Sprint series. En alsof dat nog niet genoeg was, hadden Lisowski en Abril in de WRT Audi #4 genoeg aan een derde plaats in de klasse, om kampioen te worden in de Silver Trophy. De overwinning voor de Main Race in die klasse ging opnieuw naar de Fortec Mercedes, terwijl in de Pro-Am opnieuw het Russian GT exemplaar won. De wedstrijd werd in de laatste ronde nog ontsierd door een zware crash van Mies in de #777 Audi.